Kalkınma Ajansı Destekleri
Kalkınma Ajansı Destekleri
Kalkınma Ajansları bölgeler arası eşitsizliklerin azaltılması ve bölgesel kalkınmanın sağlanması için Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) koordinasyonunda kurulmuş özerk kamu kuruluşlarıdır. Kalkınma Ajansları doğrudan yatırım yapan uygulayıcı kuruluşlar değildir. Kalkınma Ajanslarının asıl görevi kamu, özel sektör ve Sivil Toplum Kuruluşları arasında iş birliğini destekleyerek yerel potansiyelin açığa çıkmasını sağlamaktır. Türkiye genelinde her biri Düzey 2 Bölgelerinde kurulan 26 adet Kalkınma Ajansı mevcuttur. Kalkınma Ajansları, kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla kurulmuştur.
İlgili mevzuat gereği, bir paydaşın Kalkınma Ajansı desteklerinden yararlanabilmesi için aşağıdaki şartların mevcut olması gerekmektedir.
- Kalkınma Ajansı’nın Açık Bir Destek Programının Bulunması:
- Kurumlar her zaman ve her konuda destek başvurusunda bulunamazlar. Yalnızca, bulundukları bölgede faaliyet gösteren Ajansın yayınladığı başvuruya açık çağrılar kapsamında başvuru yapılabilir.
- Destek Programında Belirtilen Uygunluk Kriterlerinin Karşılanması:
- Başvuru Sahibi: Başvuru yapacak kurumun hukuki statüsü, Başvuru Rehberinde belirtilen kurum türleri içinde olmalıdır.
- Faaliyetler: Sunulacak projenin konusu ve faaliyetleri, program öncelikleriyle ilgili ve Rehberde belirtilen kısıtlar bakımından uygun olmalıdır.
- Maliyetler: Proje kapsamında yapılacak harcamalar, Rehberde belirtilen çerçevenin dışına çıkmamalıdır.
- Başvuru kurallarına ve istenilen doküman formatına sadık kalınması:
- Bir proje ne derece uygun ve kaliteli olursa olsun, Rehberde belirtilen şekil şartlarına uygun bir formatta sunulması gerekir. Başvuru Formu, Bütçe, Mantıksal Çerçeve ve istenen diğer evrakın sunulması mecburidir.
Güdümlü Proje Desteği
Güdümlü projeler, proje teklif çağrısı yöntemi uygulanmadan doğrudan destek sağlamaya yönelik olarak; bölge planında öngörülen öncelikler doğrultusunda, konusu ve koşulları ajans öncülüğünde ve yönlendirmesinde belirlenen özel nitelikli model projelerdir.
Teknik Destek
Ajansın ilgili kurum ve kuruluşların teknik kapasitelerinin artırılması amacıyla, herhangi bir mali destek vermeksizin mevcut personeli ya da hizmet alımı yolu ile sağladığı destek türüdür.
Fizibilite Desteği
Bölgenin kalkınması ve rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yararlanılmasına, bölge ekonomisine yönelik tehdit ve risklerin önlenmesine, bölgenin yenilik ve girişimcilik kapasitesinin geliştirilmesine yönelik projelerin fizibilite çalışmalarına verilen doğrudan mali destek türüdür.
Fizibilite desteklerinde yararlanıcının eş finansmanı zorunlu olmamakla birlikte eş finansman öngören faaliyet teklifleri öncelikli olarak desteklenir. Destek süresi en fazla bir yıldır.
Finansman Desteği
Finansman desteği, başvuru rehberinde belirtilen nitelikteki projeler için, ilgili aracı kuruluşlardan alınacak krediler karşılığında ödenecek finansman giderlerinin, ajans tarafından karşılanmasını öngören mali destektir.
Faizsiz Kredi Desteği
Faizsiz kredi desteği, ajansın başvuru rehberine uygun projelere aracı kurumlar vasıtasıyla faizsiz kredi temin etmek suretiyle sağlayacağı mali destektir.
AJANSLAR